”Ben çocuklara inanıyorum.Bu yüzden umutluyum.Ben çocuklara inanıyorum.Bu yüzden de mutluyum!”

8 Haziran 2013 Cumartesi

Kültür, eylemde gelişiyor!



Faiz Cebiroğlu

Kültür, eylemde gelişiyor. Doğayı işleyip, kültürleştiriyoruz. İnsanın doğasını işleyip, kültürleştiriyoruz. Eylem ve kültür, biri olmadan, diğeri olmuyor. Kültür, eylemde kültür oluyor.

Doğayı ve insanın doğasını işleyip kültürleştiriyor ve böylece, ”eylemsel yetkeli” insan, yani kültürel insan çıkıyor. Siyasal evrim tarihinde, kavgamızın en önemli yanı budur; yani kültürel insanı inşa etmektir.

Kültür, kültürel zekâ, bir süreçtir. Bu, dünün bugüne; bugünlerin de yarınlara bağlanma sürecidir.

Süreç mi,  komplekslidir.  Bu kompleksli süreçte insanlar, sürekli yaratır, yaratıyor.

Bu kompleksli süreçte insanlar, sürekli üretir, üretiyor.

Dinamik mi, budur. Bu kompleksli süreçte kültür, canlı bir süreç olarak işliyor ve gelişiyor. Bu gelişim sürecinin insanı, ”eylemsel yetkeli” insan oluyor.

Kültür,  böyle kültür oluyor. Kültür eylemde kültür oluyor. Eylemde yaratılan ve kuşaktan kuşağa aktarılan kültür, insanların tüm yarattıkları ve yaratacakları devrimci değerler oluyor.

Kültür, eylemde yaratılıyor.

Eylem kültürü, eylemsel yetkeli insan demektir.  Eylemsel yetkeli insan, hem açıklayıcı, hem de kompleksli kültürel değerlere tarihsel imza atan insandır.

Taksim’de başlayan ve tüm Anadoluyu saran intifada, eylemde ortaya çıkan kültürün tam kendisi oluyor. Anadolu halkı, tüm baryerlere karşı, yıllar sonra, mücadele kültürünü tekrar yaşatıyor,  yaratıyor ve bunu gelecek kuşaklara aktarıyor. Toplumsal yaşamın her alanında, Türkiye’de ve tüm dünyada eylem kültürü böyle oluşuyor. Bu oluşumdan çıkan niteliksel sıçramalar, eylemsel yetkeli insanın tasviri oluyor. Bu evrimsel süreçte kendini gösteren niteliksel sıçramalar, kültürel zekâlı insanın devrimci kimliği ortaya çıkıyor.

Taksim intifadası bir örnektir. Taksim intifadası, eylemsel yetkeli ve kültürel zekâlı insan olmanın bir örneğidir. Taksim intifadası, kültürün iki yönüne işaret ediyor. Kültürün iki yönü şudur: Kültür, burada, hem açıklayıcı, hem de kompleksli bir nitelik oluyor. Bunun tarifi mi,  şu oluyor:

Bir: Açıklayıcı bağlamında kültür; mücadele sürecinde, ülke bazında, tarihsel olarak yaratılan tüm fikirler, değerler ve normlardır.

İki: Kompleksli olarak kültür; yerel, bölgesel ve dünyasal çerçevede kendini gösteren ve karşıklı olarak yaratılan  tüm kazanımlar ve değerlerdir.


Eylemsel yetkeli insanın kültürü böyle oluyor. Eylemsel yetkeli insanın kültürü, eylemde kültür oluyor.
Amacımız, kültürel zekâlı insan yaratmaktır. Amacımız, kendi doğasını işleyen, verimli ve devrimci hale getiren insanı yeniden inşa etmektir.

Amacımız, Taksim intifadasında ortaya çıkan, eylemsel yetkeli ve kültürel zekâlı insanı süreklileşmektir.